oszude

oszude

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Mój karp smażony soute

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Filet z karpia smażony bez ości

Mój karp smażony soute Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mój karp smażony soute

 

Sposób przygotowania:

Mój karp smażony soute
Tuszkę z karpia umyć pod zimna bierzącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Tuszkę odfiletować od głównych ości. Nacinać nożem wzdłóż kręgosłupa w kierunku ogona. Gdy już mamy odfiletowną tuszkę należy ją ponacinać co 5 milimetrów przez całą długość filetu. Nacięcie ma być do samej skóry ale tak żeby jej nie przeciąć. Tak przygotowany filet należy mocno doprawić i odastawić na chwile do lodówki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, filet obtaczamy w mące pszennej i smażymy na dość mocno rozgrzanym tłuszczu. Należy smażyć powoli na złoty kolor. Po usmażeniu wyłożyc na ręcznik papierowy aby pozbyć sie nadmiaru tłuszczu. Podawać najlepiej do frytek. 
Mój karp smażony soute
Nacięcia powodują iż po usmażeniu filet nie ma odczuwalnych ości i można jeść bez obaw.