wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Mój krupniczek

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Taka zupa to jedna z moich ulubionych, kiedy mam ochotę na treściwą i rozgrzewającą zupę zawsze pierwsza myśl to krupnik. Polecam go każdemu

Mój krupniczek

Składniki:

Mój krupniczek

 

  • 4 skrzydełka z kurczaka;
  • 3 nieduże marchewki;
  • 1 spora cebula;
  • korzeń pietruszki;
  • kawałek selera;
  • 4 spore ziemniaki;
  • niepełna szklanka kaszy jęczmiennej średniej grubości;
  • świeża natka pietruszki;

Sposób przygotowania:

Mój krupniczek
Skrzydelka z kurczaka oplukac pod biezaca woda, cebule obrac, marchewki obrac, oplukac pod woda, pokroic w kostke, w talarki, lub zetrzec na tarce. Selera pokroic w kostke, korzen pietruszki po obraniu i oplukaniu wrzucic w calosci. Wszystko zalac zimna woda i gotowac. W momencie zagotowania wywaru,zmniejszyc ogien. Kasze jeczmienna sparzyc na sitku z drobnymi oczkami goraca woda i wrzucic do garnka z warzywami, gotowac wciaz an niewielkim ogniu, mieszajac od czasu do czasu, aby kasza sie nie przypalila. W uplywie kilku minut od wrzucenia kaszy do garnka dodac ziemniaki, obrane i pokrojone w kostke. Gotowac wszystko do miekkosci skladnikow. Gdy zupa jest juz gotowa posypac ja swieza natka pietruszki. Mieso ze skrzydelek mozna obrac widelcem i dorzucic do zupy. Zupa jest naprawde rewelacyjna i smakuje wybornie. Spokojnie moze stanowic wystaczajace danie dla lasuchow, bo dzieki kaszy jest sycaca. Polecam ja kazdemu!