gusia1000

gusia1000

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Mój krupnik

  • 25
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 62

Przepis jest mojego autorstwa i znajduje się też na innych stronach, tj. : www.mojegotowanie.pl, www.apette.pl, www.urodaizdrowie.pl

Mój krupnik

Składniki:

Mój krupnik

 

  • 2 litry wody,
  • kasza jęczmienna wiejska-1 szklanka, lub jak kto woli rzadszą zupę, to nie całą.
  • 2 duże marchewki,
  • 1 mała pietruszka,
  • 1 mały seler,
  • 1 średnia cebula,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml. kwaśnej śmietany 18 %,
  • 1 zupa pieczarkowa w proszku,
  • 2 dowolne kostki rosołowe,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól-do smaku,
  • pieprz-do smaku,
  • maggi-do smaku,
  • koper lub natka pietruszki-do posypania zupy.

Sposób przygotowania:

Mój krupnik
Warzywa-marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
W/w warzywa włożyć wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem do 2 litrów wody.
Po jakimś czasie wsypać do tego kasze jęczmienną wiejską i gotować wszystko do miękkości-20 minut, często mieszając, by kasza nie przywarła do dna garnka.
Potem dodać do tego 200 ml kwaśnej śmietany wraz z 1 zupą pieczarkową w proszku i wlać do wrzątku.
(Wlać do tego trochę gorącego wywaru, by się zupa nie zważyła).
Dodać do smaku 2 różne kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody).
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi.
Gotować, aż zakipi.
Posypać natką pietruszki lub koprem.