SUPERPRZEPIS

Chałka z kropelkami czekoladowymi

  • renatka1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Chałka z kropelkami czekoladowymi Więcej zdjęć (2)

Chałka pszenna z dodatkiem otrąb żytnich i kropelek z gorzkiej czekolady to taka alternatywa do popołudniowej kawki.

Składniki:

Chałka z kropelkami czekoladowymi

 

  • 50 g masła
  • 300 g mleka
  • 50 g drożdży
  • 40 dag cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 550 g maki pszennej
  • 50 g otrąb żytnich
  • 2 łyżki kropelek z gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Chałka z kropelkami czekoladowymi

Etap 1

Chałka z kropelkami czekoladowymi
Z podanych składników należy przygotować ciasto.

Drożdże z 1 łyżeczką cukru rozmieszać w ciepłym mleku. Pozostawić na kilka minut aby zaczęły pracować. Do drugiej miski wsypać mąkę, otręby, sól, resztę cukru, roztopione masło, jajko i na koniec rozczyn. Wyrobić ciasto tak aby odchodziło od ręki. Następnie dodać kropelki czekoladowe i "wrobić" je w ciasto.

Etap 2

Chałka z kropelkami czekoladowymi
Ciasto nalezy pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Ciasto pozostawić pod przykryciem na około pół godziny do wyrośnięcia.

Etap 3

Chałka z kropelkami czekoladowymi
Z ciasta należy zapleść dwie małe chałki.

Ciasto podzielić na 6 części i uformować wałki. Zapleść 2 chałki.

Etap 4

Chałka z kropelkami czekoladowymi
Chałki przed włozeniem do piekarnika muszą podrosnąć.

Chałki ułożyć na blaszce i pozostawić na około 20 minut do wyrośnięcia.

Etap 5

Chałka z kropelkami czekoladowymi
Chałeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

Następnie trzeba chałki posmarować mlekiem i piec w 180 stopniach przez około 25-30 minut.