Sposób przygotowania:
Chałka z kropelkami czekoladowymiEtap 1
Drożdże z 1 łyżeczką cukru rozmieszać w ciepłym mleku. Pozostawić na kilka minut aby zaczęły pracować. Do drugiej miski wsypać mąkę, otręby, sól, resztę cukru, roztopione masło, jajko i na koniec rozczyn. Wyrobić ciasto tak aby odchodziło od ręki. Następnie dodać kropelki czekoladowe i "wrobić" je w ciasto.
Etap 2
Ciasto pozostawić pod przykryciem na około pół godziny do wyrośnięcia.
Etap 3
Ciasto podzielić na 6 części i uformować wałki. Zapleść 2 chałki.
Etap 4
Chałki ułożyć na blaszce i pozostawić na około 20 minut do wyrośnięcia.
Etap 5
Następnie trzeba chałki posmarować mlekiem i piec w 180 stopniach przez około 25-30 minut.