Sposób przygotowania:
Wielkanocna szpinakowa babkaWykonanie ciasta szpinakowego:
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i ucieramy.
Wykonanie ciasta szpinakowego:
Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z wody, dodajemy do ciasta i dokładnie ucieramy.
Do pieczenia:
Ciasto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach 35 cm x 10 cm x 7 cm , wyłożonej papierem do pieczenia.
Do pieczenia:
Pieczemy około 40 - 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia i suchego patyczka.
Studzenie i krojenie:
Upieczone ciasto studzimy i kroimy.
Podanie:
Podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o wymiarach 35 cm x 10 cm x 7 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.
ciasteczka
Babeczka35
Dziękuję :) Szpinak nie jest wyczuwalny :)