Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Wielkanocna szpinakowa babka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taka babka jest idealna na świąteczny stół. W pięknym zielonym kolorze wprowadzi wiosenny nastrój do naszego domu. Polecam upiec i częstować gości i rodzinę. Dodam, że szpinak nie jest w cieście wyczuwalny. Polecam :)

Wielkanocna szpinakowa babka

Składniki:

Wielkanocna szpinakowa babka

Ciasto:

  • 3 duże jajka
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag szpinaku rozdrobnionego mrożonego

Sposób przygotowania:

Wielkanocna szpinakowa babka

Wykonanie ciasta szpinakowego:

Wielkanocna szpinakowa babka
Z podanych składników wykonujemy ciasto ze szpinakiem.

Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i ucieramy.

Wykonanie ciasta szpinakowego:

Wielkanocna szpinakowa babka
Szpinak rozmerażamy i dodajemy do ciasta, ucieramy.

Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z wody, dodajemy do ciasta i dokładnie ucieramy.

Do pieczenia:

Wielkanocna szpinakowa babka
Ciasto przekładamy do foremki keksówki z papierem.

Ciasto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach 35 cm x 10 cm x 7 cm , wyłożonej papierem do pieczenia.

Do pieczenia:

Wielkanocna szpinakowa babka
Ciasto pieczemy do zrumienienia i suchego patyczka.

Pieczemy około 40 - 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia i suchego patyczka.

Studzenie i krojenie:

Wielkanocna szpinakowa babka
Upieczone ciasto dokładnie studzimy i kroimy w plastry.

Upieczone ciasto studzimy i kroimy.

Podanie:

Wielkanocna szpinakowa babka
Ciasto podajemy, a ja smacznego życzę.

Podajemy i smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o wymiarach 35 cm x 10 cm x 7 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.