mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Mój sernik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny i nietypowy sernik.

Mój sernik na zimno

Składniki:

Mój sernik na zimno

 

  • 5 jaj
  • 1,5 litra mleka
  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 1 ulubiona galaretka
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 opakowania herbatników

Sposób przygotowania:

Mój sernik na zimno
Na początku galaretkę przygotować według przepisu podanego na opakowaniu.Odstawić do wystygnięcia.
Następnie ubić jajka.Ubite wymieszać ze śmietaną. Mleko zagotować w garnku.Następnie wlewać do niego powoli masę z jajek i śmietany. Energicznie mieszać do momentu aż zrobi się twaróg. Twaróg przelać na sito i zostawić do wystygnięcia. Zimny twaróg podzielić na dwie części.Do jednej dodać spirytus i świeżo wyciśnięty sok z cytryny, wymieszać.Do drugiej kakao i także wymieszać.
Przygotować formę.Wyłożyć ją papierem do pieczenia.Na spód poukładać herbatniki.
Wlać najpierw ciemną masę a na nią jasną.Wierzch jasnej pokryć tężejącą galaretką.
Ciasto wstawić do lodówki co najmniej na 1,5 godziny.Smacznego.