Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Mój sernik na zimno

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Delikatny i pyszny serniczek na zimno!

Mój sernik na zimno

Składniki:

Mój sernik na zimno

 

  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 1 szkl cukru
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 łyżki żelatyny
  • skórka pomarańczowa
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 mała śmietana 22-30%
  • 4 żółtka
  • sok z jednej cytryny
  • aromat pomarańczowy
  • 1 paczka (20 dag) okrągłych biszkoptów

 

Sposób przygotowania:

Mój sernik na zimno
Tortownicę 28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i boki wyłożyć biszkoptami. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szkl. wody. Ostudzić i wylać na biszkopty. Zastudzić. Ser zmiksować z żółtkami, cukrem, śmietaną, skórka pomarańczową i aromatem. Drugą żółtą galaretkę i żelatynę rozpuścić w 0,5 szkl wrzątku, przestudzić i wlać do masy serowej. Masę wylać na biszkopty i zastudzić. Na wierzch położyć pokrojone, osączone z zalewy brzoskwinie. Zalewę z brzoskwiń wlać do naczynia, dopełnić wrząca wodą i rozpuścić 2 galaretki pomarańczowe. Kiedy zaczną krzepnąć, wylać na sernik.
SMACZNEGO!