Sposób przygotowania:
Mój torcik śmietankowy
Przygotować niezbędne składniki na tort. Jajka sparzyć wrzącą woda w celu zniwelowania bakterii chorobotwórczych, mąkę przesiać na sicie, następnie białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka, nadal ubijając, dodać mąki i proszek do pieczenia i zamieszać drewnianą łyżką. Blaszkę na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć ciasto do blaszki prostokątnej. Piec w piekarniku w temperaturze około 190-200 stopni C przez około 40-45 minut. Piec do suchego patyczka. Gorące ciasto biszkoptowe wyjąć z piekarnika, ostudzić. Następnie przekroić biszkopt na dwie równe części. Spód biszkopta posmarować dżemem o ulubionym smaku owoców. Schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru, dodać śmietanfix i miksować do uzyskania jednolitej masy. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować masę kokosową i wyłożyć ją na posmarowany dżemem biszkopt, przykryć drugim biszkoptem. Śmietankę wyłożyć na wierzch i na boki, rozsmarować równomiernie, nałożyć do szprycy śmietankę i dekorować według uznania w sposób finezyjny tort. Wyłożyć dekorację z masy cukrowej oraz róże z masy cukrowej. Udekorować koralikami ozdobnymi z masy cukrowej. Wykonać napis mazakiem dekoracyjnym.