chocolates

chocolates

Kucharz
[Przepisów: 6]

Mój ucieraniec.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wilgotne, puszyste, waniliowe z pyszną czekoladową polewą. Do swojego ciasta dodałam trochę pokruszonej czekolady, ale nie jest konieczne.

Mój ucieraniec.

Składniki:

Mój ucieraniec.

 

  • 2szk. mąki
  • 1szk. cukru
  • 5 białek
  • 2 żółtka
  • 1/2szk. wody lub mleka ( ja go nie miałam )
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zapach waniliowy 5-8 kropel
  • cukier waniliowy
  • 250g margaryny o temp. pokojowej ( z tej porcji wysmarujcie równiez formę na ciasto )
  • 1 do 2 łyżki oliwy ( nadaje ciastu wilgotności )
  • 1 łyżka wódki

Sposób przygotowania:

Mój ucieraniec.
Ciasto: Formę na ciasto smarujemy masłem.Następnie bardzo dokładnie ucieramy ze sobą cukier, cukier waniliowy, żółtka i masło. Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, oliwę wodę, zapach waniliowy, wódkę. Masa musi być jednolita. W misce ubijamy białka na sztywno. Delikatnie mieszając dodajemy do naszej masy. Całość wylewamy do formy i wstawiamy na ok. 45 min. do piekarnika.

Polewa: 100g masła topimy w rondelku + cukier waniliowy + 3 pokaźne łyżki kakao + ok. 8 łyżek cukru. Gotujemy o 3-5min ciogle mieszając. Czekamy ok. 5 min aż trochę wystygnie i zgęstnieje. Gotową polewą polewamy lekko wystudzone ciasto.

Smacznego :)

Tagi:

ciasto