Sposób przygotowania:
Moja babka świąteczna z bakaliami.
Jajka rozbić,oddzielić żółtka od białek,a te potem ubić na pianę. Następnie dać do misy masło lub margarynę i zmieszać mikserem,dodając powoli żółtka,cukier i cukier waniliowy.Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia i dać do ciasta.Wymieszać znów mikserem,aż masa stanie się jednolita.Orzechy rozłupać,migdały sparzyć,obrać ze skórki,a ro- -dzynki namoczyć,osączyć i obtoczyć w mące,by nie opadały na dno.Potem bakalie dać do ciasta wraz z pianą i delikatnie wymieszać łopatką kuchenną.Formę natrzeć margaryną i wysypać manną po całej powierzchni.Piekarnik nagrzać do 180 st.C,ciasto wybrać łopatką do falowanej formy i wsadzić do piekarnika.Piec 50 minut.Pod koniec sprawdzić patyczkiem,czy ciasto się upiekło. Na koniec zostawić babkę w piekarniku do ostygnięcia.