oszude

oszude

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Moja galantyna z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięsko wsam raz do galarety, ale bez niej też smakuje wybornie jako pieczyste.

Moja galantyna z kurczaka

Składniki:

Moja galantyna z kurczaka

 

  • 1 szt kurczak świeży ( 1,5kg)
  • 400g mięso mielone
  • 1 szt średnia czerwona świeża papryka
  • 2- łyżki kukurydza konserwowa
  • 1 łyżka pieprzu zielonego konserwowego
  • sól, pieprz grubo mielony
  • przyprawa kucharek

Sposób przygotowania:

Moja galantyna z kurczaka
Kurczaka myjemy pod bierzącą zimną wodą i osuszamy go ręcznikiem papierowym. Musimy wytrybować z kości całego kurczaka w tym celu należy go położyć na plecach. Rozcinamy na pół przez piersi, cienkim nożem do filetowania oddzielamy kości od mięsa i je wyjmujemy. Tak powstały cały płat mięsa ze skórą doprawiamy solą i rozkładamy go na płasko. Przygotowujemy farsz: do miski wkładamy mięso mielone oraz pokrojoną w kostkę papryke świeżą. Dodajemy kukurydzę oraz pieprz konserwowy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz kucharkiem dość mocno. Mieszamy dokładnie i rozkładamy na całej powierzchni mięsa. Zwijamy w roladę dość ściśle, formujemy taki walec. Rozkładamy na stole folie aluminiową i przekładamy mięśo. Zawijamy w folie aluminiową a brzegi mocno skręcamy na cukierka. Tak przygotowaną galantynę wstawiamy do rondla i podlewamy go wodą do 1/2 wysokości, przykrywamy i wstawiamy do gotowania na małym ogniu. Gotujemy 80 minut. Po tym czasie należy galantynę wyjąć z rondla i odstawić do schłodzenia tak aby można było ją wstawić do lodówki. Gdy już sie schłodzi dość mocno a najlepsza jest nastepnego dnia to rozwijamy ją z foli. Kroimy w plastry i używamy jako pieczyste lub zalewamy w galaretę.