Sposób przygotowania:
Moja galaretka z nóżek
Nóżki wieprzowe rozrąbać na mniejsze kawałki, zalać zimną wodą w ilości 3 litrów. Dołożyć obrane warzywa w kawałkach oraz ziele angielskie i lisć laurowy. Gotujemy na małym ogniu około 4 godzin. Gdy nóżki się rozgotują i z łatwością można odzielic mięso od kości, dodajemy zmiażdżony czosnek oraz sól i pieprz. Gotujemy jeszcze przez chwilkę i przelewamy przez gęste sito do innego garnka. Marchew i korzeń pietruszki kroimy w kostke i dajemy do dużego płaskiego pojemnika o pojemności około 3 litrów. Na tak rozłożone warzywa dodajemy obrane mięsko oraz skórki dobrze pokrojone w małe kawałki. Posypujemy natka pietruszki i zalewamy schłodzonym wywarem. Gdy już jest całkiem chłodne wstawiamy do lodówki i następnego dnia kroimy w duże kostki. Podajemy najlepiej z surową białą cebulą oraz octem.