oszude

oszude

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Moja galaretka z nóżek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na każdej imprezie można znaleść taką zakąskę.

Moja galaretka z nóżek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Moja galaretka z nóżek

 

Sposób przygotowania:

Moja galaretka z nóżek
Nóżki wieprzowe rozrąbać na mniejsze kawałki, zalać zimną wodą w ilości 3 litrów. Dołożyć obrane warzywa w kawałkach oraz ziele angielskie i lisć laurowy. Gotujemy na małym ogniu około 4 godzin. Gdy nóżki się rozgotują i z łatwością można odzielic mięso od kości, dodajemy zmiażdżony czosnek oraz sól i pieprz. Gotujemy jeszcze przez chwilkę i przelewamy przez gęste sito do innego garnka. Marchew i korzeń pietruszki kroimy w kostke i dajemy do dużego płaskiego pojemnika o pojemności około 3 litrów. Na tak rozłożone warzywa dodajemy obrane mięsko oraz skórki dobrze pokrojone w małe kawałki. Posypujemy natka pietruszki i zalewamy schłodzonym wywarem. Gdy już jest całkiem chłodne wstawiamy do lodówki i następnego dnia kroimy w duże kostki. Podajemy najlepiej z surową białą cebulą oraz octem.
Moja galaretka z nóżek
Ledwo co pykający wywar gotuje sie około 4 godzin.
Moja galaretka z nóżek
Gotowy wywar ostatecznie doprawiony dajemy do lekkiego schłodzenia.
Moja galaretka z nóżek
Pojemnik z pokrojonymi warzywami można przed wylaniem wywaru lekko schłodzić w lodówce.