Sposób przygotowania:
Moja gotowana kapusta
Kapustę drobno siekamy zalewamy wodą i solimy. Kiedy zacznie się gotować odcedzamy (nie trzeba tego robić można od razu dodawać inne składniki ale ja odcedzam) Ponownie zalewamy wodą tak żeby była przykryta dodajemy pół kostki rosołowej, doprowadzamy do wrzenia. W między czasie obieramy marchewkę i jabłko (ja dodałam połówkę) ścieramy na tartce. Spażamy pomidora i obieramy ze skórki. Do kapusty dodajemy marchewkę z jabłkiem i pokrojonego w plasterki pomidora. Wszystko razem gotujemy do miękkości. Doprawiamy przyprawą do bigosu i pieprzem jeśli jest potrzeba również solą, dodajemy troszkę soku z cytryny lub octu jabłkowego. Cebulę kroimy w pióra a kiełbasę w kostkę. Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i podsmażamy kiełbasę z cebulą, następnie dodajemy do kapusty. Na patelnie (może być ta ze smażenia kiełbasy) Wlewamy wodę z kapusty i dodajemy łyżkę mąki rozrabiamy ją szybkimi ruchami żeby nie powstały grudki i wlewamy taką zasmażkę do kapusty mieszamy, gotujemy jeszcze kilka minut i gotowe. Smacznego.
Krakowianka