Sposób przygotowania:
Moja inspiracja śmietanowo- kawowa
Do wysokiego naczynia wlewam schłodzoną śmietankę i ubijam ją na sztywno. W osobnym naczyniu ubijam żółtka z cukrem pudrem ( 60 g cukru) na gładką, jednolitą i puszystą masę. W osobnym naczyniu łączę serek mascarpone z resztą cukru pudru i mieszam aby powstała jednolita masa.Białka ubijam na sztywno pianę, dodaję masę z serkiem mascarpone i dodaję ubitą na sztywno pianę z białek oraz ubitą śmietankę i mieszam na jednolitą masę. Do kubeczka wsypuję kawę i cukier i zaparzam kawę w 2 szklankach wrzącej wody, dodaję likier. Biszkopty nasączam w ostudzonej kawie i układam na dnie okrągłej formy do pieczenia aby zakryły całe dno. Posypuję kakao. Wykładam powstałą masę, i równomiernie ją rozsmarowuję i ponownie wykładam biszkopty. Śmietankę chłodzę w lodówce i ubijam na sztywno i nakładam ją do szprycy i wedle uznania dekoruję wierzch deseru. Rurki nadziewane przyklejam po bokach, dobrze gdy deser nie wydostaje się poza rurki. Na sam wierzch wykładam kwiaty z masy cukrowej ( które uprzednio sama wykonałam) lub inne ozdoby do ciast. Wkładam do lodówki w celu schłodzenia. Przewiązuję finezyjnie kokardką, która zapobiegnie deformacji ciasta.
zewa
Konczi
zewa
agnieszkalider
Konczi
zrobię takie cudo na swoje urodziny :D :D :D ale kupię sobie kwiatki bo sama nie wykonam niestety ...
zewa
hi, hi ja też nigdy nie robiłam takich kwiatuszków, dlatego tak się upominam o te zdjęcia. My z mężem mamy w lutym okrągłą rocznicę ślubu i chciałam zrobić piękny torcik.
zewa
dziękuję za wyjaśnienia :)
agnieszkalider