little_black22

little_black22

Szef Kuchni
[Przepisów: 44]

Moja Lasagne.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna lasagne własnego przepisu.

Moja Lasagne. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Moja Lasagne.

 

  • przecier pomidorowy
  • 0,7 kg mięsa mielonego
  • 3 średnie cebule
  • sól, pieprz
  • łyżeczka:
  • oregano
  • bazylii
  • przyprawy gyros
  • pół łyżeczki tymianku
  • makaron lasagne
  • przygotowany sos beszamel (patrz mój przepis)
  • kostka rosołowa
  • 30 dkg sera żółtego

Sposób przygotowania:

Moja Lasagne.
W rondelku rozpuszczamy kostkę rosołową w 2 szklankach wody i zagotowujemy to. Do tego wlewamy przecier pomidorowy, mieszamy - zagotowujemy i odstawiamy. Cebulę kroimy na drobno i podsmażamy na złoty kolor. Na innej patelni podsmażamy mięso mielone aby straciło różowy kolor. Następnie łączymy cebulkę z mięsem. Przyprawiamy ziołami i do smaku pieprzem i solą - smażymy około 15 minut. Kolejnym krokiem jest dodanie do mięsa przecieru pomidorowego z bulionem. To wszystko smażymy około 15 minut. Konsystencja będzie dość rzadka, dlatego też odlewamy tyle rzadkiego sosu do miseczki, żeby możliwe było przełożenie nim makaronu. Próbujemy gęstego sosu z mięsem i ewentualnie przyprawiamy do smaku. Przygotowujemy naczynie żaroodporne lub blaszkę. Na dno wlewamy troszkę oleju i go rozprowadzamy. Wykładamy makaron lasagne tak, aby pokrył powierzchnię. Na wierzch wykładamy warstwę sosu z mięsem, następnie sos beszamel i warstwę sera żółtego potarkowanego. Czynność powtarzamy aż do skończenia składników. Na wierzch polewamy beszamelem i tym rzadkim sosem z miseczki, a następnie posypujemy startym serem. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy pokrywkę lub folię i pieczemy jeszcze 10 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego!!!!
Moja Lasagne.
Zagotowujemy pół litra bulionu i rozprowadzamy w nim przecier pomidorowy.
Moja Lasagne.
Podsmażoną cebulkę łączymy z podsmażonym mięskiem i przyprawiamy do smaku.
Moja Lasagne.
Do mięsa i cebulki dodajemy przyprawy oraz zioła, a następnie przecier pomidorowy wraz z bulionem.
Moja Lasagne.
W blaszce wykładamy makaron, następnie warstwę mięsa, warstwę sosu i warstwę starkowanego sera, aż do skończenia składników.