SUPERPRZEPIS

Moja młoda kapusta.

  • 2
  • msewka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Moja młoda kapusta. Więcej zdjęć (4)

Smaczna kapustka jako dodatek do drugiego dania lub na solo.

Składniki:

Moja młoda kapusta.

 

  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 łyżka płaska przyprawy typu Vegeta
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 1 łyżka soli
  • 3 czubate łyżki posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Moja młoda kapusta.
Kapustę oczyścić z zewnętrznych uszkodzonych liści.Wypłukać.Poszatkować ją i wrzucić na osolony łyżką soli wrzątek.Gotować ją,aż będzie miękka.Czyli ok.kilkunastu minut, Odcedzić,zostawiając trochę wody na spodzie. Na patelni roztopić masło, wrzucić posiekaną cebulę i poddusić.Oprószyć ją mąką i zasmażyć razem z mąką. Przełożyć cebulę z zasmażką do kapusty.Doprawić pieprzem ziołowym,Vegetą i octem winnym.Gotować chwilę co pewien czas mieszając.Na koniec wsypać koperek i wymieszać.
Moja młoda kapusta.
Ugotować poszatkowaną kapustę.Doprawić pieprzem ziołowym,vegetą.
Moja młoda kapusta.
Zagęścić mąką,zasmażoną na cebuli i maśle.
Moja młoda kapusta.
Podawać np, z tłuczonymi ziemniakamii mięskiem np. duszoną karkówką.