bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Moja niby wuzetka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Chciałam zrobic wuzetka ale po lodówce pałetał mi sie serek mascarpone wiec postanwilam go wykorzystac i tak powstala moja wuzetka.

Moja niby wuzetka

Składniki:

Moja niby wuzetka

 

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki rumu
  • 250 gr serek mascarpone
  • 380ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • fix do śmietany
  • czekolada gorzka
  • polewa z 1/2 gorzkiej czekolady i 3 łyzek smietanki kremowki

 

 

Sposób przygotowania:

Moja niby wuzetka
Jajka ubijamy z cukrem do białości. Do masy wsypujemy powoli mąkę przesianą z proszkiem i kakao, lekko mieszamy łyżką lub szpatułką (byle nie mikserem). Wlewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 min. w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu studzimy i przekrajamy biszkopt wzdłuż na pół. Dolną połówkę ciasta wkładamy z powrotem do blaszki i nasączamy ponczem. Tabliczkę czekolady bardzo drobno siekamy nozem. Ubijamy kremówkę ze śmietan-fixem. Dodajemy do śmietany mascarpone i cukier puder, mieszamy. Połowę kremu wykładamy na dolną cześć ciasta, posypujemy posiekaną czekoladą, przykrywamy pozostałą masą smietanową i przykrywamy górnym biszkoptem. Całość smarujemy polewą i wstawiamy na min 1h do lodówki.