Sposób przygotowania:
Moja pieczeń ze schabu z warzywami
Schab najlepiej bez kości oczyścić z błony i nadmiaru tłuszczu. Mięso mielone dać do miski i doprawić przyprawami solą , pieprzem oraz magii w płynie. Marchew obrać , umyć i pokroić w małe kawałki. Por oczyścić i opłukać pod zimną wodą i tak samo pokroić w kawałki. Bierzemy schab do lewej ręki i ostrym szpiczastym nożem robimy w nim nacięcie po długości przez sam środek. Do tak przygotowanego już schabu zaczynamy go faszerować na przemian, mięso mielone, marchew, por. Małymi porcjami napychamy schab jakbyśmy nabijali kiełbasę. Gdy już mamy to zrobione nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni. Kładziemy schab na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 90 minut. Podczas pieczenia podlewamy go powstałym sosem lub podlewamy go wodą. Gdy już sie upiecze a najlepiej to sprawdzić wbijając patyczek od szaszłyków w mięso tak po środku i do środka. Gdy wyciągnie się patyczek i nic z powstałej dziurki nie leci to mięsko jest gotowe. Odstawiamy do przestudzenia a ja już jest chłodne przekładamy do lodówki. Następnego dnia w zależności do czego będziemy potrzebować kroimy cienkim długim nożem przeznaczonym do krojenia mięs, jeżeli do obiadu jako pieczeń kroimy dwu centymetrowe kawałki jeżeli na śniadanie jako pieczyste w cienkie plasterki.