suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Moja pierwsza zupka z glutenem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na kolejną zupkę dla niemowlaka po 5 m-cu tym razem z glutenem. Przepis poleciła mi położna.

Moja pierwsza zupka z glutenem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Moja pierwsza zupka z glutenem

 

  • 1/2 średniej wielkości buraka;
  • 2 śr wielkości ziemniaki;
  • 2,3 marchewki;
  • 0,75 ml wody;
  • płaska łyżka kaszy manny błyskawicznej;
  • łyżeczka oleju rzepakowego.
  • Najlepiej jak wszystkie warzywa pochodzą z ekologicznej uprawy.

Sposób przygotowania:

Moja pierwsza zupka z glutenem
Warzywa, obieramy ze skóry i bardzo starannie myjemy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy na gotującą się wodę. Następnie dodajemy łyżeczkę oleju rzepakowego i całość gotujemy, do miękkości warzyw (ziemniaki należy dodać nieco później gdyż gotują się krócej). Na ok 3 min przed końcem dodajemy płaską łyżkę kaszy manny błyskawicznej i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aby kasza się nie przypaliła.Po ugotowaniu całość przelewamy do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem. Porcję podajemy dziecku a pozostałą część można przełożyć do słoiczków i za pasteryzować.
Moja pierwsza zupka z glutenem
Przed gotoaniem, wszystkie warzywa dokładnie myjemy