Sposób przygotowania:
Moja Pina Colada
BISZKOPT : Jajka wbić do miski, dodać obydwa cukry i miksować mikserem na najwyższych obrotach aż jajka będą puszyste. Potem przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać ciasto. Przelać je do blaszki o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec biszkopt około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Upieczony wystudzić
BISZKOPT KOKOSOWY : Białka ubić, potem dodać cukier i ubijać pianę do rozpuszczenia się cukru. Do piany wsypać wiórki i delikatnie wymieszać. Masę kokosową wyłożyć do blaszki o tych samych wymiarach co piekł się biszkopt i też wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut też w 170 stopniach. Upieczony biszkopt kokosowy wystudzić.
MASA ANANASOWA : Plastry ananasa wyjąć z soku i pokroić. Sok przelać do szklanki ( u mnie była akurat 1 szklanka. Jeśli jest mniej należy dopełnić wodą ). Potem ten sok przelać do garnka, wlać wodę i zagotować. Żółtka dokładnie wymieszać z budyniem, mąką, cukrem i mlekiem i wlać do gotującego się soku energicznie mieszając. Nie przerywając mieszania gotować budyń do zgęstnienia. Przykryć folią spożywczą, pokrywką lub talerzykiem i zostawić do wystudzenia. Miękką margarynę włożyć do miski, ucierać mikserem i dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać pokrojone ananasy, wymieszać z masą.
PRZEŁOŻENIE : Biszkopt jasny ułożyć na dnie blaszki w której się piekł. Na niego wyłożyć masę ananasową. Na koniec delikatnie położyć na masę biszkopt kokosowy. Gotowe ciasto włożyć do lodówki do związania a potem przechowywać w chłodnym ale najlepiej po za lodówką miejscu.
BISZKOPT KOKOSOWY : Białka ubić, potem dodać cukier i ubijać pianę do rozpuszczenia się cukru. Do piany wsypać wiórki i delikatnie wymieszać. Masę kokosową wyłożyć do blaszki o tych samych wymiarach co piekł się biszkopt i też wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut też w 170 stopniach. Upieczony biszkopt kokosowy wystudzić.
MASA ANANASOWA : Plastry ananasa wyjąć z soku i pokroić. Sok przelać do szklanki ( u mnie była akurat 1 szklanka. Jeśli jest mniej należy dopełnić wodą ). Potem ten sok przelać do garnka, wlać wodę i zagotować. Żółtka dokładnie wymieszać z budyniem, mąką, cukrem i mlekiem i wlać do gotującego się soku energicznie mieszając. Nie przerywając mieszania gotować budyń do zgęstnienia. Przykryć folią spożywczą, pokrywką lub talerzykiem i zostawić do wystudzenia. Miękką margarynę włożyć do miski, ucierać mikserem i dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać pokrojone ananasy, wymieszać z masą.
PRZEŁOŻENIE : Biszkopt jasny ułożyć na dnie blaszki w której się piekł. Na niego wyłożyć masę ananasową. Na koniec delikatnie położyć na masę biszkopt kokosowy. Gotowe ciasto włożyć do lodówki do związania a potem przechowywać w chłodnym ale najlepiej po za lodówką miejscu.
2milutka
zewa
Dziękuję Agatko, staram się. Ale u Ciebie też zawsze pysznie :)
monikaT83
zewa
Dziękuję :)