kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 250]

Pina Colada cupcakes

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zapraszam na niebiańskie muffinki Pina Colada

Pina Colada cupcakes

Składniki:

Pina Colada cupcakes

 

  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • słoik dżemu ananasowego (280 g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki rumu

 

  • polewa:

 

  • 200 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/4 szklanki soku anansowego

 

  • dekoracja:
  • 12 czereśni koktajlowych
  • 12 cząstek ananasa
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

 

  • 25 ml blue curacao
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

 

Sposób przygotowania:

Pina Colada cupcakes

Z podanych składników otrzymasz 12 muffinek. Najpierw zajmiemy się ciastem na muffinki.miękkie masło utrzyj z cukrem i jajkami na puszysta masę.Stopniowo dodawaj mąkę,dżem.Na końcu wmieszaj wiórki,sodę oraz rum.Gotowym ciastem napełnij papilotki do 3/4 wysokości.Piecz w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 20-25 min. W czasie gdy muffinki sie pieką przygotuj polewę.Serek mascarpone utrzyj z sokiem ananasowym i cukrem pudrem.Gotowe, przestudzone muffinki udekoruj za pomocą łyżeczki krem ananasowym.Na każdej muffince umieść po jednej czereśni i po 1 cząstce ananasa.Dodatkowo oprósz muffinki wiórkami kokosowymi.Muffinki sa prawie gotowe, umieść je w lodówce na kwadrans aby krem się schłodził.Likier oraz cukier podgrzej w małym rondelku na małym ogniu do zagotowania i zgęstnienia. Lekko przestudź.Tak przygotowanym syropem pokrop każdą babeczkę.Smacznego


Przepis na doskonałą Pina coladę - drink bezalkoholowy >>>