oszude

oszude

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Moja rolada gotowana z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taką rolade można jeść na gorąco, na zimno do kanapek, zalewać auszpikem.

Moja rolada gotowana z kurczaka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Moja rolada gotowana z kurczaka

 

  • 1 szt kurczak świeży ( ok 1,5 kg )
  • 400g mięso mielone mieszane
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 mała marchew
  • 1/2 papryka świeża zielona
  • sól,pieprz mielony
  • przyprawa do drobiu

Sposób przygotowania:

Moja rolada gotowana z kurczaka
Kurczaka umyć i osuszyć, ostrym cienkim nożem do filetowania wyjąć wszystkie kości tak aby powstał jeden płat mięsa. Najlepiej rościąć wzdłóż piersi i wytrybować wszystkie kości. Całość mięsa doprawić przyprawą do kurczaka. Mięso mielone doprawić solą, pieprzem mielonym oraz przyprawą do kurczka. Dodać do niego pokrojoną marchew w paski oraz paprykę zielona w kostke orza kukurydzę i wymieszać. Na płat mięsa rozłożyć masę mięsną mieloną na całą powierzchnie i zwinąć w roladę. Rozłożyć sobie na stole arkusz foli aluminiowej i położyć na nią rolade, ściśle ją zwinąć i wstawić do rondlą w którym na dnie leżą dwa małe talerzyki. Podlać wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 80 minut. Po wystudzeniu kroić plastry i wykożystać w zależności od potrzeby.
Moja rolada gotowana z kurczaka
Zawiniętą w folie aluminiową wstawiamy do gotowania.
Moja rolada gotowana z kurczaka
Płat mięsa z rozłożonym farszem ściśle zwijamy w roladę.
Moja rolada gotowana z kurczaka
Wytrybowany płat mięsa mocno doprawiamy przyprawą do kurczaka.