zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

Moja szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

szybka i smaczna szarlotka

Moja szarlotka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Moja szarlotka

 

  • 350 g mąki pszennej typ 500
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175 g margaryny Kasia
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • 500 g papierówek ( po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Moja szarlotka
Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce robota z nożami do siekania. Pulsacyjnie połączyć je i włożyć na blat lub stolnicę i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na czas przygotowania jabłek. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Przełożyć je do miski, wsypać, mąkę, cynamon i cukier i wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki, 2/3 rozkruszyć do formy o średnicy 23 cm wysmarowanej margaryną i za pomocą dłoni lub jakiegoś płaskiego naczynia ubić w formie robiąc na bokach podwyższenie. W środek wyłożyć przygotowane jabłka i pokruszyć na górze resztę ciasta. Szarlotkę piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50-55 minut. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Moja szarlotka
przygotwać ciasto i 2/3 ciasta wylepić formę
Moja szarlotka
przygotwać jabłka i wyłożyc na środek na ciasto
Moja szarlotka
rokruszyć na jabłka pozostawione ciasto ...
Moja szarlotka
szrlotkę po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Tagi:

szarlotka