iwona3004

iwona3004

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Moja wigilijna zupa grzybowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tak gotować zupę grzybową nauczyła mnie babcia i dla mnie jest najlepsza.

Moja wigilijna zupa grzybowa

Składniki:

Moja wigilijna zupa grzybowa

 

  • 15-20 dkg suszonych leśnych grzybów
  • 1 duża marchew
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1/2 pora
  • sól,pieprz mielony,4 kulki ziela angielskiego,1 łyżka vegety
  • śmietana słodka w kartoniku ok.150ml,3 łyżeczki mąki

Sposób przygotowania:

Moja wigilijna zupa grzybowa
Suszone grzyby zalewam w misce wrzątkiem i zostawiam do ostygnięcia,przecedzam przez durszlak do drugiej miski i płuczę pod wodą,grzyby kroję na mniejsze kawałki.W garnku gotuję 2 litry wody z warzywami w całości i przyprawami przez ok.20min.dodaję grzyby.Wodę od moczenia grzybów przelewam przez sito i dodaję do garnka,całość gotuję jeszcze jakieś pół godziny.Mąkę roztrzepuję z odrobiną soli i wody (używam zakręconego słoika) żeby nie było klusek łączę ze śmietaną,dodaję do zupy i trzeba całość zagotować.Gotowe.Na wigilię podaję z grubym makaronem np.świderki.
Zupę można ugotować także na kawałku żeberka wieprzowego i podać np. z tłuczonymi ziemniakami okraszonymi wędzonym boczkiem i cebulką.