Sposób przygotowania:
Moja wigilijna zupa grzybowa
Suszone grzyby zalewam w misce wrzątkiem i zostawiam do ostygnięcia,przecedzam przez durszlak do drugiej miski i płuczę pod wodą,grzyby kroję na mniejsze kawałki.W garnku gotuję 2 litry wody z warzywami w całości i przyprawami przez ok.20min.dodaję grzyby.Wodę od moczenia grzybów przelewam przez sito i dodaję do garnka,całość gotuję jeszcze jakieś pół godziny.Mąkę roztrzepuję z odrobiną soli i wody (używam zakręconego słoika) żeby nie było klusek łączę ze śmietaną,dodaję do zupy i trzeba całość zagotować.Gotowe.Na wigilię podaję z grubym makaronem np.świderki.
Zupę można ugotować także na kawałku żeberka wieprzowego i podać np. z tłuczonymi ziemniakami okraszonymi wędzonym boczkiem i cebulką.
Zupę można ugotować także na kawałku żeberka wieprzowego i podać np. z tłuczonymi ziemniakami okraszonymi wędzonym boczkiem i cebulką.