edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Moja zupa z orientalną nutą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Chrupiące warzywa i pachnący rozgrzewający imbir. Zupę wymyśliłam na zamówienie córki.

Moja zupa z orientalną nutą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Moja zupa z orientalną nutą

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • duża marchewka (do 15 dag)
  • kawałek bulwy selera (10 dag)
  • Kawałek czerwonej papryki (10 dag - ale można pominąć)
  • kawałek świeżego imbiru
  • duży ząbek czosnku
  • grzyby mun (1 dag)
  • makaron ryżowy (10 dag)
  • kapusta pekińska (15 dag - 2-4 liście, w zależności od wielkości)
  • 2 litry bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • sól, pieprz, jasny sos sojowy, olej do smażenia
  • drobny lub gruby szczypior do posypania

Sposób przygotowania:

Moja zupa z orientalną nutą
Grzyby mun zalać wrzątkiem. Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w paseczki, skropić sosem sojowym i odstawić. Marchew i selera obrać, umyć, osuszyć i pokroić w niewielkie słupki. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Czosnek obrać. Imbir oskrobać ze skórki (najwygodniej małą łyżeczką). Napęczniałe grzyby odcisnąć z wody, usunąć twarde kawałeczki (zdarzają się takie u nasady), pokroić w cieniusieńkie paseczki. Liście kapusty pekińskiej pokroić w poprzek na paseczki. Na patelni rozgrzać odrobinkę oleju, wrzucić kawałki kurczaka i obsmażyć. Odstawić. W garnuszku rozgrzać odrobinkę oleju, wrzucić marchewkę, obsmażać chwilę, dołożyć selera, znów chwilę obsmażać. Dodać paprykę, grzyby mun, przeciśnięty przez praskę czosnek i usmażonego kurczaka. Chwilę smażyć, zalać bulionem i doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i utartym na drobnej tarce imbirem (ja dodałam dwie łyżeczki). Gotować aż warzywa będą półmiękkie. Dodać kapustę pekińską. Pogotować chwilkę. Wyłączyć gaz, wsypać rozdrobniony makaron ryżowy, przykryć i pozostawić na pięć minut. Przed podaniem posypać pokrojonym szczypiorem. Dobór warzyw jest dowolny, ale mojej rodzinie najbardziej smakuje taki skład :)
Moja zupa z orientalną nutą
Pokrojone: kurczak, marchew, seler, papryka. Obrany czosnek i imbir.
Moja zupa z orientalną nutą
Pokrojone w cieniutkie paseczki grzyby mun i trochę grubsze kapusta pekińska.