Sposób przygotowania:
Moje cepeliny
Ziemniaki obrać, opłukać 0,5 kg zetrzeć na tarce o drobnych otworach.
Resztę ziemniaków, włożyć do garnka, wlać wodę, osolić, ugotować do miękkości.
Ziemniaki odcedzić, przecisnąć przez praskę.
Wymieszać ziemniaki ugotowane, z ziemniakami startymi, dodać mąkę i jajko, wymieszać.
W garnku zagotować wodę, osolić, nabierać łyżką porcje ziemniaczanej masy i formować kulki, lekko rozpłaszczać i robić dołek w środku każdej cepeliny.
Wrzucać do wody, gotować 6 minut od wypłynięcia cepelin na wierzch.
Wyjmować łyżką cedzakową na talerze.
Resztę ziemniaków, włożyć do garnka, wlać wodę, osolić, ugotować do miękkości.
Ziemniaki odcedzić, przecisnąć przez praskę.
Wymieszać ziemniaki ugotowane, z ziemniakami startymi, dodać mąkę i jajko, wymieszać.
W garnku zagotować wodę, osolić, nabierać łyżką porcje ziemniaczanej masy i formować kulki, lekko rozpłaszczać i robić dołek w środku każdej cepeliny.
Wrzucać do wody, gotować 6 minut od wypłynięcia cepelin na wierzch.
Wyjmować łyżką cedzakową na talerze.