Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Moje cepeliny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać cepeliny polane tłuszczem z cebulką

Moje cepeliny

Składniki:

Moje cepeliny

 

Sposób przygotowania:

Moje cepeliny
Ziemniaki obrać, opłukać 0,5 kg zetrzeć na tarce o drobnych otworach.
Resztę ziemniaków, włożyć do garnka, wlać wodę, osolić, ugotować do miękkości.
Ziemniaki odcedzić, przecisnąć przez praskę.
Wymieszać ziemniaki ugotowane, z ziemniakami startymi, dodać mąkę i jajko, wymieszać.
W garnku zagotować wodę, osolić, nabierać łyżką porcje ziemniaczanej masy i formować kulki, lekko rozpłaszczać i robić dołek w środku każdej cepeliny.
Wrzucać do wody, gotować 6 minut od wypłynięcia cepelin na wierzch.
Wyjmować łyżką cedzakową na talerze.