anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Moje debiutanckie ciasto drożdżowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pycha ciasto do mleka:)można zmniejszyć ilość drożdży,dałam więcej ale wcale ich nie było czuć:)bałam sie że mi nie wyrośnie.

Moje debiutanckie ciasto drożdżowe

Składniki:

Moje debiutanckie ciasto drożdżowe

 

  • 1/2 kg mąki
  • 7,5 dkg drożdży
  • 250 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 10 dkg cukru
  • 1/4 kostki margaryny kasi
  • 25 ml oleju
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko (do posmarowania ciasta)
  • cukier waniliowy
  • otarta skórka z cytryny
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • kruszonka
  • mąki+60g rozpuszczonego masła chłodnego+60g cukru+1/2 opakowania cukru waniliowego.(wszystkie

Sposób przygotowania:

Moje debiutanckie ciasto drożdżowe
Przesianą mąkę wsypać do miski,roztopić margarynę żeby była letnia,dodać do niej olej.Przygotować rozczyn -drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,łyżką mąki i ciepłym mlekiem,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy rozczyn nam rośnie ucieramy żółtka z resztą cukru.Do mąki należy dodać wyrośnięty rozczyn,utarte żółtka z cukrem,cukier waniliowy,sól i otartą skórkę z cytryny.Wszystko dokładnie wyrobić ręką,pod koniec wyrabiania wlać roztopioną chłodną margarynę, wymieszaną z olejem i dodać obtoczone w mące,rodzynki.Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie nam odchodzić od ręki.Formujemy kulę,lekko obsypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Gdy ciasto wyrośnie, przerabiamy jeszcze raz. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia,obsypujemy lekko mąką i smarujemy rozmąconym jajkiem,posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika leciutko nagrzanego.Pieczemy na małym ogniu ,gdy ciasto wyrośnie podkręcamy na 200°C i pieczemy aż się zrumieni.Sprawdzić patyczkiem jeżeli patyczek jest suchy,ciacho jest upieczone. Smacznego.