Sposób przygotowania:
Moje debiutanckie ciasto drożdżowe
Przesianą mąkę wsypać do miski,roztopić margarynę żeby była letnia,dodać do niej olej.Przygotować rozczyn -drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,łyżką mąki i ciepłym mlekiem,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy rozczyn nam rośnie ucieramy żółtka z resztą cukru.Do mąki należy dodać wyrośnięty rozczyn,utarte żółtka z cukrem,cukier waniliowy,sól i otartą skórkę z cytryny.Wszystko dokładnie wyrobić ręką,pod koniec wyrabiania wlać roztopioną chłodną margarynę, wymieszaną z olejem i dodać obtoczone w mące,rodzynki.Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie nam odchodzić od ręki.Formujemy kulę,lekko obsypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Gdy ciasto wyrośnie, przerabiamy jeszcze raz. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia,obsypujemy lekko mąką i smarujemy rozmąconym jajkiem,posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika leciutko nagrzanego.Pieczemy na małym ogniu ,gdy ciasto wyrośnie podkręcamy na 200°C i pieczemy aż się zrumieni.Sprawdzić patyczkiem jeżeli patyczek jest suchy,ciacho jest upieczone. Smacznego.
Gość
anullka7
Tak mnie wyszło za pierwszym razem,fakt że troszkę się napracowałam:)