Sposób przygotowania:
Moje ogórki konserwowe
Ogórki umyć i poukładać ciasno w słoikach. Dodać po kilka plasterków obranej ze skórki marchewki i cebuli. Do każdego słoika wrzucić po 3 ziarenka ziela angielskiego, pieprzu, kilka ziarenek gorczycy oraz po listku laurowym.
Następnie przygotować zalewę. W tym celu wrzącą wodę wymieszać z octem w proporcji 4:1 , cukrem i solą. Miksturą zalać ogórki i dokładnie zakręcić. Piekarnik nagrzać do 100 stopni i pasteryzować ogórki ok. 15 minut. Po wyjęciu poukładać słoiki na wieczkach i odczekać aż wystygną. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Następnie przygotować zalewę. W tym celu wrzącą wodę wymieszać z octem w proporcji 4:1 , cukrem i solą. Miksturą zalać ogórki i dokładnie zakręcić. Piekarnik nagrzać do 100 stopni i pasteryzować ogórki ok. 15 minut. Po wyjęciu poukładać słoiki na wieczkach i odczekać aż wystygną. Przechowywać w chłodnym miejscu.