SUPERPRZEPIS

Moje pierwsze sushi

  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Moje pierwsze sushi Więcej zdjęć (4)

No i w końcu je zrobiłam, moje pierwsze w życiu sushi. Myślę, że jak na pierwszy raz poradziłam sobie nieźle. Mam nadzieję, że i Wy będziecie tego samego zdania.
Najbardziej smakowało mężowi.

Składniki:

Moje pierwsze sushi

 

  • 300 g ryżu do sushi Okomesan
  • 5 - 6 łyżek zaprawy do ryżu Sushisu Mizkan
  • imbir marynowany Sushi Gari różowy
  • 4 paski rzodkwi japońskiej
  • 2 paski świeżego ogórka
  • 2 paski świeżego łososia
  • 4 paski Kanpyo tykwy marynowanej
  • 4 glony Nori Silver
  • chrzan Wasabi
  • mata do sushi
  • sos sojowy

Sposób przygotowania:

Moje pierwsze sushi
Ryż płukać zmieniając wodę do momentu aż woda będzie czysta.

Potem wypłukany ryż przełożyć do garnka, zalać wodą (woda powinna wystawać około centymetra ponad ryż ).

Garnek zakryć pokrywką i od zagotowania gotować 10 minut.

Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i zostawić ryż pod przykryciem kolejne 15 minut.

Przestudzić ryż i zalać go zaprawą i dokładnie wymieszać.

Przygotować pozostałe składniki do przygotowania sushi.

Nori położyć na macie do sushi, zwilżyć dłonie i wylepić ryżem nori.

Zostawić pasek czysty czyli bez ryżu ( ułatwi to zlepienie sushi ).

Potem przez szerokość na dole zrobić małe wgłębienie w ryżu i posmarować je wasabi.

Następnie układać łososia, rzodkiew, tykwę i imbir.

Pomagając sobie matą zwijać sushi w rulon a potem bardzo ostrym nożem pociąć na plastry.

Układać na talerzu i podać na przykład z sosem sojowym lub sosem słodko kwaśnym.

Tak samo przygotować drugi rulon ( u mnie kolejne dwa były bez łososia a z ogórkiem ).
Moje pierwsze sushi
nori wylepić przygotowanym ryżem zostawiając odstęp
Moje pierwsze sushi
potem rozłożyć to co lubimy na przykład tykwę, łososia i rzodkiew
Moje pierwsze sushi
zawinąć za pomocą maty rulony a potem pociąć je na plastry

Tagi:

ryż sushi