Sposób przygotowania:
Moje pierwsze sushi
Ryż płukać zmieniając wodę do momentu aż woda będzie czysta.
Potem wypłukany ryż przełożyć do garnka, zalać wodą (woda powinna wystawać około centymetra ponad ryż ).
Garnek zakryć pokrywką i od zagotowania gotować 10 minut.
Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i zostawić ryż pod przykryciem kolejne 15 minut.
Przestudzić ryż i zalać go zaprawą i dokładnie wymieszać.
Przygotować pozostałe składniki do przygotowania sushi.
Nori położyć na macie do sushi, zwilżyć dłonie i wylepić ryżem nori.
Zostawić pasek czysty czyli bez ryżu ( ułatwi to zlepienie sushi ).
Potem przez szerokość na dole zrobić małe wgłębienie w ryżu i posmarować je wasabi.
Następnie układać łososia, rzodkiew, tykwę i imbir.
Pomagając sobie matą zwijać sushi w rulon a potem bardzo ostrym nożem pociąć na plastry.
Układać na talerzu i podać na przykład z sosem sojowym lub sosem słodko kwaśnym.
Tak samo przygotować drugi rulon ( u mnie kolejne dwa były bez łososia a z ogórkiem ).
Potem wypłukany ryż przełożyć do garnka, zalać wodą (woda powinna wystawać około centymetra ponad ryż ).
Garnek zakryć pokrywką i od zagotowania gotować 10 minut.
Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i zostawić ryż pod przykryciem kolejne 15 minut.
Przestudzić ryż i zalać go zaprawą i dokładnie wymieszać.
Przygotować pozostałe składniki do przygotowania sushi.
Nori położyć na macie do sushi, zwilżyć dłonie i wylepić ryżem nori.
Zostawić pasek czysty czyli bez ryżu ( ułatwi to zlepienie sushi ).
Potem przez szerokość na dole zrobić małe wgłębienie w ryżu i posmarować je wasabi.
Następnie układać łososia, rzodkiew, tykwę i imbir.
Pomagając sobie matą zwijać sushi w rulon a potem bardzo ostrym nożem pociąć na plastry.
Układać na talerzu i podać na przykład z sosem sojowym lub sosem słodko kwaśnym.
Tak samo przygotować drugi rulon ( u mnie kolejne dwa były bez łososia a z ogórkiem ).