caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Moje pikle

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Sposób na poprzerastane ogórki

Moje pikle

Składniki:

Moje pikle

 

  • przerośniete ogórki tzw. nasienniki
  • inne warzywa do wyboru (pomidorki koktajlowe,cebula, marchew, fasola szparagowa, kalafior i młode grzyby)
  • przyprawa do ogórków konserwowych
  • ząbki czosnku

 

  • zalewa:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 4 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli

 

Sposób przygotowania:

Moje pikle
Ogórki umyć, obrać, przekroić na pół i łyżeczką wydrażyć środki. Powstałe łódeczki pokroić w poprzek na szerokie półplasterki (ok 1cm). Z pozostałych warzyw wybieramy te które chcemy dodać (można wszystkie) i po umyciu i oczyszczeniu przygotowujemy je następująco:
- pomidory dodajemy w całości, ewentualnie obieramy ze skórki
- cebulę obieramy i kroimy w krążki
- fasolkę szparagową, marchew i kalafior blanszujemy przez 2 minuty
- grzyby gotujemy.
Składniki układamy warstwowo w słoikach lub wszystkie razem mieszamy i napełniamy nimi słoiki. Ogórki powinny stanowić przynajmniej 1/3 wszystkich składników. Na każdy półlitrowy słoik dodajemy też 1 łyżeczke przyprawy do ogórków i 1 żąbek czosnku. Z pozostałych składników gotujemy zalewę i zalewamy nią warzywa, zamykamy słoiki i pasteryzujemy 10 minut.