Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Moje pogotowie buraczane na zimę

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Baza do wielu buraczanych potraw!

Moje pogotowie buraczane na zimę

Składniki:

Moje pogotowie buraczane na zimę

 

  • 5kg buraków
  • 3 łyżki soli ( można więcej wg smaku)
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 szkl octu 10%
  • ok. główki czosnku ( 1spory ząbek na słoik)
  • po kilka ziarenek pieprzu, 2 ziela angielskie i 1 mały listek laurowy na słoik

 

Sposób przygotowania:

Moje pogotowie buraczane na zimę
Buraki wyszorować, umyć i ugotować w łupinkach. Przelać zimną wodą i zostawić je w niej do ostygnięcia. Obrać i starkować na jarzynowej tarce. Wymieszać z solą, cukrem, octem, przyprawami i czosnkiem. Nakładać do wyparzonych słoików. Pasteryzować 20 min. Studzić obrócone do góry dnem. SMACZNEGO!

Tagi:

buraki