Sposób przygotowania:
Moje racuszki
Na początku przesiać do miski mąkę.Następnie dodać szczyptę soli i wymieszać.
Pośrodku zrobić łyżką dziurkę. Do niej wkruszyć świeże drożdże i zasypać je cukrem.Potem wlać 125 ml letniego mleka i odstawić na 15 minut.
Po upływie tego czasu dodać resztę mleka i jajko.Całość wymieszać.Tak powstałe ciasto ponownie odstawić w ciepłe miejsce tylko,że tym razem na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Następnie przygotować kubek z gorącą wodą.
Na patelni rozgrzać olej.
Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie.Dzięki temu nie będzie się kleiło.
Racuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.
Gotowe możemy podawać z konfiturą, dżemem czy czekoladą.
Smacznego.
Pośrodku zrobić łyżką dziurkę. Do niej wkruszyć świeże drożdże i zasypać je cukrem.Potem wlać 125 ml letniego mleka i odstawić na 15 minut.
Po upływie tego czasu dodać resztę mleka i jajko.Całość wymieszać.Tak powstałe ciasto ponownie odstawić w ciepłe miejsce tylko,że tym razem na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Następnie przygotować kubek z gorącą wodą.
Na patelni rozgrzać olej.
Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie.Dzięki temu nie będzie się kleiło.
Racuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.
Gotowe możemy podawać z konfiturą, dżemem czy czekoladą.
Smacznego.