mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Moje świąteczne pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne pierniki, bez których nie wyobrażam sobie świąt.

Moje świąteczne pierniczki

Składniki:

Moje świąteczne pierniczki

 

Sposób przygotowania:

Moje świąteczne pierniczki
Na początku miękkie masło, miód, cukier puder, kakao i przyprawę do piernika włożyć do garnuszka i zagotować.
Następnie zdjąć z ognia i odstawić powstałą masę do wystygnięcia.
Do ostudzonej masy dodać jajko, sól oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto dokładnie wyrobić.Wyrobione ciasto uformować w kulę, owinąć folią i pozostawić w temperaturze pokojowej na noc.
Następnego dnia ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i specjalnymi foremkami ( u mnie są to gwiazdeczki i choinki) wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na każdym ciastku wyciąć maleńką dziurkę na sznurek do powieszenia, ale nie jest to konieczne gdy nie zamierzamy wieszać pierniczków.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec pierniki przez 10-12 minut.Po wyjęciu odstawić do wystygnięcia.
Ostudzone pierniczki można polukrować.
Smacznego.