Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Moje sznycle domowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Podajemy do ryżu na sypko, ziemniaków z wody i surówkami o wyrazistym ostrym smaku.

Moje sznycle domowe

Składniki:

Moje sznycle domowe

 

  • mięso wieprzowe mielone -od szynki - 15 dag
  • mięso mielone - z kurczaka - 20-25 dag
  • soja mielona - 2 łyżki
  • jaja - 2 szt
  • kasza manna - 3 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • mleko - 2-3 łyżki
  • do panierki:
  • bułka tarta
  • do smażenia:
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Moje sznycle domowe
Do głębokiej miseczki przekładamy oba rodzaje mięsa, wsypujemy kaszę mannę, zmieloną soję, dodajemy sól, pieprz, i 1 jajo. Masę mięsną z przyprawami wyrabiamy dokładnie, tak, aby była jednolita, elastyczna i błyszcząca, czyli dobrze "wymasowana". Jeśli mięso jest suche, dodajemy mleko, a gdy wyszło nam za rzadkie, dosypujemy kaszę mannę. Z wyrobionej masy formujemy "sznycle" w kształcie owalny, i płaskim jak medaliony. Smażymy je z obu stron na złoty kolor.