luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Mazurek brzoskwiniowo-morelowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mazurek, który zachwyca i smakiem i wyglądem. Pyszne kruche ciasto z dodatkiem ciasta migdałowego oraz masą z brzoskwiń i moreli. Po prostu pyszności! :)

Mazurek brzoskwiniowo-morelowy

Składniki:

Mazurek brzoskwiniowo-morelowy

 

  • Ciasto kruche na spód:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2-3 żółtka
  • szczypta soli

 

  • Ciasto kruche na brzeg:
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mielone migdały

 

 

  • Do dekoracji:
  • polewa czekoladowa
  • orzeszki ziemne niesolone

Sposób przygotowania:

Mazurek brzoskwiniowo-morelowy
Składniki na spód siekam, zawijam w folię i schładzam przez godzinę w lodówce, rozwałkowuję na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na brzeg mazurka siekam, dodaję mielone migdały i układam na brzegu mazurka tworząc rant. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C-200°C aż się lekko zrumieni. Upieczony wyjmuję Sok z brzoskwiń odlewam do rondelka, dodaję morele i podgrzewam, aż spęcznieją. Zdejmuję, miksuję na piure, ponownie podgrzewam, dodaję żelatynę i mieszam aż się rozpuści. Połówki brzoskwiń miksuję blenderem na mus. Mieszam z masą morelowa i wykładam na upieczonym spodzie. Polewę czekoladową rozpuszczam na parze, przekładam do rękawa cukierniczego i wyciska wzory oraz napisy. Całość odstawiam do zastygnięcia.