gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Mortadela podana z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tak przygotowaną mortadelę z warzywami podaję na obiad jako danie główne z ziemniakami. Polecam - szybko i smacznie.

Mortadela podana z warzywami

Składniki:

Mortadela podana z warzywami

 

  • 2 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka groszku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 szklanka bulionu
  • 50 ml śmietanki 18%
  • 1/2 kg mortadeli
  • 1 jajko
  • przyprawa do wieprzowiny
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Mortadela podana z warzywami

ETAP 1:

Mortadela podana z warzywami
Cebulę obieramy, drobno siekamy i przekładamy na patelnię.

Cebulę obieramy, drobno siekamy i przekładamy na patelnię.

ETAP 2:

Mortadela podana z warzywami
Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli.

Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli.

ETAP 3:

Mortadela podana z warzywami
Podsmażamy przez chwilę na oliwie, po czym wsypujemy odcedzony z zalewy groszek i dalej podsmażamy ok. 10 minut.

Podsmażamy przez chwilę na oliwie, po czym wsypujemy odcedzony z zalewy groszek i dalej podsmażamy ok. 10 minut.

ETAP 4:

Mortadela podana z warzywami
Następnie wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i wlewamy śmietankę.

Następnie wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i wlewamy śmietankę. Mieszamy i zagęszczamy małą ilością wody z mąką.

ETAP 5:

Mortadela podana z warzywami
Mortadelę kroimy w grubsze plastry.

Mortadelę kroimy w grubsze plastry. (niecały 1 cm)

ETAP 6:

Mortadela podana z warzywami
Plastry mortadeli maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej.

Jajko roztrzepujemy z dodatkiem przyprawy do wieprzowiny. Plastry mortadeli maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej.

ETAP 7:

Mortadela podana z warzywami
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Usmażone plastry układamy na talerzu, a wokół wykładamy warzywa w sosie.