Sposób przygotowania:
Mortadela podana z warzywamiETAP 1:
Cebulę obieramy, drobno siekamy i przekładamy na patelnię.
ETAP 2:
Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli.
ETAP 3:
Podsmażamy przez chwilę na oliwie, po czym wsypujemy odcedzony z zalewy groszek i dalej podsmażamy ok. 10 minut.
ETAP 4:
Następnie wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i wlewamy śmietankę. Mieszamy i zagęszczamy małą ilością wody z mąką.
ETAP 5:
Mortadelę kroimy w grubsze plastry. (niecały 1 cm)
ETAP 6:
Jajko roztrzepujemy z dodatkiem przyprawy do wieprzowiny. Plastry mortadeli maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej.
ETAP 7:
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Usmażone plastry układamy na talerzu, a wokół wykładamy warzywa w sosie.