SUPERPRZEPIS

Mostki na kapuściano pieczarkowej pierzynie

  • 2
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Mostki na kapuściano pieczarkowej pierzynie Więcej zdjęć (5)

Kupiłam dziś piękne mięsiste mostki, żeberka czasami nie mają tyle mięsa ile było na tych mostkach. Zrobiłam więc kolejną pyszną wersję na kapuście.

Składniki:

Mostki na kapuściano pieczarkowej pierzynie

 

  • 2 mięsiste mostki wieprzowe ( 1,5 kg )
  • 2 duże cebule
  • 300 g pieczarek
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 łyżki smalcu
  • sól
  • sól ziołowa
  • papryka słodka wędzona w proszku
  • czosnek granulowany
  • chili

Sposób przygotowania:

Mostki na kapuściano pieczarkowej pierzynie
Mostki umyć, osuszyć i pokroić na paski a potem oprószyć przyprawami. Kapustę zalać w garnku zimną wodą i lekko ją podgotować a potem odcedzić. Cebule obrać, umyć i pokroić w półplasterki. Pieczarki ( ja użyłam takich bardziej dojrzałych bo są bardziej aromatyczne ) oczyścić i pokroić w grube plastry. Na patelni roztopić smalec, ułożyć mostki i podsmażyć je z obu stron na złoty kolor. Na drugiej patelni lub w woku podsmażyć na odrobinie oleju cebulę a potem dodać pieczarki i dalej chwilę smażyć do zrumienienia się pieczarek. Do pieczarek przełożyć kapustę, doprawić do smaku i wymieszać. Potem przełożyć ją do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na kapuście ułożyć podsmażone paski mostów. Naczynie wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 180 stopni a czas na 90 minut. Po tym czasie nasze danie jest gotowe, można podać je z samym pieczywem.
Mostki na kapuściano pieczarkowej pierzynie
Etap 1 Mostki podsmazyć na patelni na rumiano
Mostki na kapuściano pieczarkowej pierzynie
Etap 2 Ugotowaną kapustę wymieszac z pieczarkami
Mostki na kapuściano pieczarkowej pierzynie
Etap 3 Kapsutę wyłożyć do naczynia żaroodpornego
Mostki na kapuściano pieczarkowej pierzynie
Etap 4 A na kapustę położyć podsmazone mostki