Sposób przygotowania:
Mostki na kapuściano pieczarkowej pierzynie
Mostki umyć, osuszyć i pokroić na paski a potem oprószyć przyprawami. Kapustę zalać w garnku zimną wodą i lekko ją podgotować a potem odcedzić. Cebule obrać, umyć i pokroić w półplasterki. Pieczarki ( ja użyłam takich bardziej dojrzałych bo są bardziej aromatyczne ) oczyścić i pokroić w grube plastry. Na patelni roztopić smalec, ułożyć mostki i podsmażyć je z obu stron na złoty kolor. Na drugiej patelni lub w woku podsmażyć na odrobinie oleju cebulę a potem dodać pieczarki i dalej chwilę smażyć do zrumienienia się pieczarek. Do pieczarek przełożyć kapustę, doprawić do smaku i wymieszać. Potem przełożyć ją do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na kapuście ułożyć podsmażone paski mostów. Naczynie wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 180 stopni a czas na 90 minut. Po tym czasie nasze danie jest gotowe, można podać je z samym pieczywem.
alaaa
zewa
O tak :)