SUPERPRZEPIS

Motylek

  • 1
  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Motylek Więcej zdjęć (4)

Torcik jak na pierwszy raz wyszedł fajnie

Składniki:

Motylek

 

  • BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 20 dkg cukru
  • 2 łyżki kakao- uzupełnić do 100g mąką tortową
  • 100g mąki ziemiaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • MASA ŚMIETANOWA:
  • 800 ml 30 lub
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 płaskie łyżki żelatyny
  • sok malinowy 150 ml
  • Masa jabłkowa
  • przesmażone konfitury z żel fiks 500 ml
  • DO NASĄCZENIA BISZKOPTU:
  • 100 ml TRADITIONAL CREAM LIQUEUR
  • 100 ml wody niegazowane

Sposób przygotowania:

Motylek
BISZKOPT:

oddzieliłam żółtka od białek, białka ubiłam na sztywną pianę, dodałam cukier, następnie stopniowo żółtka. Do masy dodałam przesiana mąkę wraz z proszkiem, bardzo delikatnie wymieszałam łyżką . Przełożyłam do dobrze wysmarowanej torownicy i posypanej mąką średnica ok. 24cm. Biszkopt wychodzi dosyć wysoki . Piekłam 30 minut w 180 stopniach
MASA:
Żelatynę namoczyć w 1/4 szk zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzać na gazie i rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i powoli wlewać przestudzoną żelatynę cały czas ubijając. Śmietanę dzielimy na 2 części do jednej dodajemy sok malinowy gotowe.

Biszkopt pokroić na 3 części,każdy krążek nasączyć likierem z wodą przed nałożeniem masy.

Najpierw nałożyłam śmietanę potem jabłka i na koniec śmietanę z sokiem malinowym

Brzoskwinie z puszki pokroić drobno .Skrzydełka motyla udekorować brzoskwiniami na brzegach w środku położyć plasterki truskawek . Torcik wyszedł fajnie zobaczymy jak będzie smakował .Jutro impreza :) Zaznaczam że torcik robiła moja córka :)
Motylek
na wierzchu jest smietana 30% z syropem malinowym
Motylek
przesmażone jabłka inaczej konfitury na srodkowym biszkocie
Motylek
na pierwszej części jest sama smietana 30% z zelatyną