Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Mozaika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jest pracochłonne i trochę kosztuje, ale u mnie zachwyca wszystkich gości.

Mozaika

Składniki:

Mozaika

 

  • Biszkopt;
  • 5jajek,
  • 5łyżeczek cukru,
  • 5 łyżek mąki,
  • 1\2łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Masa 1;
  • 1kostka masła,
  • 4żółtka,
  • 1\2szkl.cukru pudru,
  • 1serek homogenizowany,waniliowy,
  • Masa2;
  • 1\2litra zsiadłego mleka,
  • 15dag.cukru pudru,
  • 2łyżki żelatyny,
  • Masa3;
  • 5żółtek,
  • 1szkl.cukru
  • 1kost.masła lub margaryny,
  • 25dag.zmielonego białego sera,
  • 2galaretki cytrynowe
  • Masa4;
  • 5białek,
  • 1szkl.cukru,
  • 2galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Mozaika
Oddzielić białka od żółtek.Białka ubić pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku,następnie masę delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia,upiec,wystudzić. Masa1;składniki masło,cukier i żółtka zmiksować na gładką masę,połączyć z serkiem waniliowym,wyłożyć na biszkopt. Masa2;żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilość wody,zsiadłe mleko ubić z cukrem pudrem,dodać gęstniejącą żelatynę,dokładnie wymieszać,wylać na pierwszą masę. Masa3; Galaretki rozpuścić w 1\2litra wody,ostudzić.Masło dokładnie utrzeć z cukrem i żółtkami dodać zmielony twaróg,dokładnie połączyć,wlać tężejącą galaretkę,wymieszać mikserem,wylać na drugą masę. Masa4;galaretki rozpuścić w 1\2litra wody,ostudzić.Białka ubić z cukrem na sztywną,lśniącą pianę,dodać tężejące galaretki,wymieszać mikserem,wylać na 3masę.Całość można polać fantazyjnymi esami-floresami z polewy czekoladowej.Ciasto schładzamy w lodówce.