Sposób przygotowania:
Można też masą serkową ozdobić biszkopty
Upieczony biszkopt ostudzic i posmarować dżemem ananasowym.
Biszkopt makowy:
Rozbić jajka oddzielając żółtka od białek.Białka ubić na sztywną pianę.Zóltka utzreć z cukrem,dodać przesiamą mąkę z proszkiem i zmielony mak.Delikatnie dodać białka i łyzką połączyć.Uiec go w takiej samej formie jak biszkopt jasny.
Masa -mleczna pianka:żelatynę wraz z galaretką namoczyć w 1 szklance wody.Po ok.5 minutach postawić
na gazie i rozpuścić.Odstawić do wystudzenia.
W tym czasie ubić kremówkę dodać cukier puder i serek,połączyć
i dodać oziębioną galaretkę z żelatyną.
Na dzęm ananasowy położyć biszkopt makowy (już zimny) a na niego wylać masę śmietanowo-serową.Gdy zacznie tężęć poukładać biszkopty.Odstwić do "stwardnienia" do lodówki.Następnie rozpuścić polewę czekoladową i polać bezładnie po biszkoptach.
Można też masą serkową ozdobić biszkopty,ale to już dowolnie. C
Biszkopt makowy:
Rozbić jajka oddzielając żółtka od białek.Białka ubić na sztywną pianę.Zóltka utzreć z cukrem,dodać przesiamą mąkę z proszkiem i zmielony mak.Delikatnie dodać białka i łyzką połączyć.Uiec go w takiej samej formie jak biszkopt jasny.
Masa -mleczna pianka:żelatynę wraz z galaretką namoczyć w 1 szklance wody.Po ok.5 minutach postawić
na gazie i rozpuścić.Odstawić do wystudzenia.
W tym czasie ubić kremówkę dodać cukier puder i serek,połączyć
i dodać oziębioną galaretkę z żelatyną.
Na dzęm ananasowy położyć biszkopt makowy (już zimny) a na niego wylać masę śmietanowo-serową.Gdy zacznie tężęć poukładać biszkopty.Odstwić do "stwardnienia" do lodówki.Następnie rozpuścić polewę czekoladową i polać bezładnie po biszkoptach.
Można też masą serkową ozdobić biszkopty,ale to już dowolnie. C