Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Babeczki z jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kruche babeczki z owocami

Babeczki z jeżynami

Składniki:

Babeczki z jeżynami

 

  • margaryna - 4 dag
  • mąka -3/4 szkl
  • cukier puder -2 łyżki
  • sól
  • woda -4 łyżki
  • cukier puder do obsypania
  • NADZIENIE
  • cukier waniliowy -1 opak
  • budyń waniliowy -2 łyżki
  • jajko -=1 szt
  • mleko -0,5 szkl
  • jeżyny -30 dag

Sposób przygotowania:

Babeczki z jeżynami
CIASTO
Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać cukier puder, szczyptę soli, margarynę i wodę.
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię, odstawić do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczone foremki do babeczek.
NADZIENIE
Owoce umyć, osączyć, po kilka jeżyn włożyć do każdej babeczki, włożyć do piekarnika na 10 minut, piec w 200 stop.
Cukier waniliowy, cukier kryształ i proszek budyniowy połączyć.
Mleko zmiksować z jajkiem, dodać połączone składniki, zmiksować.
Gotową masę wylać na podpieczone babeczki, piec jeszcze ok.20 minut.
Babeczki podawać obsypane cukrem pudrem

Tagi:

jajko jajka