Sposób przygotowania:
Muffinki dwukolorowe
Mąkę pszenną i razową przesianą przełożyć do dużej miseczki. Wsypać cukier brązowy i proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Zamieszać łyżką składniki. W drugim naczyniu przygotować maślankę zmieszaną z jogurtem, wybić jajka i wymieszać widelcem. Masło rozpuścić i wystudzić, wystudzone wlać do składników mokrych, wymieszać jeszcze raz. Wlać składniki mokre do suchych i wymieszać.
Całość podzielić na pól i do jednej połowy wsypać kakao i stopioną czekoladę w kąpieli wodnej. Wymieszać i wkładać do foremek na muffinki trochę jasnego ciasta i trochę ciemnego. Posypać orzechami włoskimi i wstawić do piekarnika. Piec w 190 stopniach do suchego patyczka około 30 minut.
Przygotować lukier:
Białka ubić na puszystą pianę, dodawać cukier puder ucierając do momentu aż konsystencja będzie dobra. Na końcu dołożyć do koloru odrobinę kakao.
Gorące muffiki po wyjęciu polać przygotowanym lukrem i ozdobić orzechami lub innymi ulubionymi orzechami.
Całość podzielić na pól i do jednej połowy wsypać kakao i stopioną czekoladę w kąpieli wodnej. Wymieszać i wkładać do foremek na muffinki trochę jasnego ciasta i trochę ciemnego. Posypać orzechami włoskimi i wstawić do piekarnika. Piec w 190 stopniach do suchego patyczka około 30 minut.
Przygotować lukier:
Białka ubić na puszystą pianę, dodawać cukier puder ucierając do momentu aż konsystencja będzie dobra. Na końcu dołożyć do koloru odrobinę kakao.
Gorące muffiki po wyjęciu polać przygotowanym lukrem i ozdobić orzechami lub innymi ulubionymi orzechami.