jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Muffinki dwukolorowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubię muffinki różnego rodzaju i koloru. Często przygotowuje takie, są dosyć szybkie w przygotowaniu i smaczne.

Muffinki dwukolorowe

Składniki:

Muffinki dwukolorowe

 

  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • mąka razowa 3/4 szklanki
  • cukier 1/2 szklanki
  • orzechy włoskie 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
  • sól 1 szczypta
  • maślanka 3/4 szklanki
  • jogurt naturalny 1/2 szklanki
  • kakao 2 łyżki
  • czekolada gorzka 100 g

lukier:

  • biało 1 szt.
  • kakao 1/2 łyżeczki płaskiej
  • cukier puder ile zabierze białko

Sposób przygotowania:

Muffinki dwukolorowe
Mąkę pszenną i razową przesianą przełożyć do dużej miseczki. Wsypać cukier brązowy i proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Zamieszać łyżką składniki. W drugim naczyniu przygotować maślankę zmieszaną z jogurtem, wybić jajka i wymieszać widelcem. Masło rozpuścić i wystudzić, wystudzone wlać do składników mokrych, wymieszać jeszcze raz. Wlać składniki mokre do suchych i wymieszać.

Całość podzielić na pól i do jednej połowy wsypać kakao i stopioną czekoladę w kąpieli wodnej. Wymieszać i wkładać do foremek na muffinki trochę jasnego ciasta i trochę ciemnego. Posypać orzechami włoskimi i wstawić do piekarnika. Piec w 190 stopniach do suchego patyczka około 30 minut.

Przygotować lukier:

Białka ubić na puszystą pianę, dodawać cukier puder ucierając do momentu aż konsystencja będzie dobra. Na końcu dołożyć do koloru odrobinę kakao.

Gorące muffiki po wyjęciu polać przygotowanym lukrem i ozdobić orzechami lub innymi ulubionymi orzechami.