Sposób przygotowania:
Torcik kakaowy z dżemem z aronii
Składniki temperatura pokojowa : jajka, cukier ubić w robocie na najwyższych obrotach do mocnego spienienia, pod koniec dodać wodę w trakcie ucierania - obie mąki wymieszać z proszkiem i w trakcie mieszania na mniejszych obrotach wsypywać.
Tortownica 24 cm - tylko samo dno wyłożyć papierem, boków nie smarować, do blaszki dać ciasto i piec w 180 C około 40 minut, z wystudzonego biszkoptu zdjąć papier, biszkopt przekroić na 3 blaty, ja przekroiłam na dwie części większą i mniejszą i dopiero każdą część na blaty, jedną większą mąż zabrał do pracy.
Krem kakaowy: jajka ubijać mikserem z cukrem i solą w kąpieli do białości i powiększenia objętości masy i wystudzić, masło miękkie utrzeć na na gładki puch z kakao i aromatem rumowym, porcjami dodawać masę jajeczną i połączyć składniki mikserem.
Każdy blat nasączyć gorzką herbatą, posmarować grubo kremem, nakryć blatem i posmarować grubo dżemem, nakryć blatem i reszta kremu posmarować boki i wierzch, posypać kolorową posypką, schować do lodówki najlepiej na całą noc.
Tortownica 24 cm - tylko samo dno wyłożyć papierem, boków nie smarować, do blaszki dać ciasto i piec w 180 C około 40 minut, z wystudzonego biszkoptu zdjąć papier, biszkopt przekroić na 3 blaty, ja przekroiłam na dwie części większą i mniejszą i dopiero każdą część na blaty, jedną większą mąż zabrał do pracy.
Krem kakaowy: jajka ubijać mikserem z cukrem i solą w kąpieli do białości i powiększenia objętości masy i wystudzić, masło miękkie utrzeć na na gładki puch z kakao i aromatem rumowym, porcjami dodawać masę jajeczną i połączyć składniki mikserem.
Każdy blat nasączyć gorzką herbatą, posmarować grubo kremem, nakryć blatem i posmarować grubo dżemem, nakryć blatem i reszta kremu posmarować boki i wierzch, posypać kolorową posypką, schować do lodówki najlepiej na całą noc.