Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Muffini z rabarbarem i cukrem pudrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Muffiny to jedne z najszybszych deserowych pyszności, które można upiec w kilka chwil. Dodatek rabarbaru jest idealny właśnie na majowe smakołyki również na słodko.

Muffini z rabarbarem i cukrem pudrem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffini z rabarbarem i cukrem pudrem

 

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 125 g margaryny
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • rabarbar (zużyłam jeden długi pęd)
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Muffini z rabarbarem i cukrem pudrem
Do miski przesypujemy suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy mieszamy. Margarynę rozpuszczamy, studzimy, mieszamy z jajkami i mlekiem. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy. Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Przekładamy ciasto do papilotek na muffiny - około 3/4 wysokości. Pieczmy 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Dekorujemy cukrem pudrem.
Muffini z rabarbarem i cukrem pudrem
Etap 1 Suche skłądniki mieszamy w misce
Muffini z rabarbarem i cukrem pudrem
Etap 2 suche i mokre skłądniki intensywnie mieszamy
Muffini z rabarbarem i cukrem pudrem
Etap 3 dodajemy pokrojony rabarbar i mieszamy
Muffini z rabarbarem i cukrem pudrem
Etap 4 Przekładamy ciasto do papilotek i pieczemy

Tagi:

jajko jajka