Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Mufiny orzechowo jabłkowe ze śmietanką

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Te babeczki wyszły przepyszne - a zniknęły bardzo szybko, wręcz w mgnieniu oka!

Mufiny orzechowo jabłkowe ze śmietanką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mufiny orzechowo jabłkowe ze śmietanką

 

  • BABECZKI - 190 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g orzechów włoskich mielonych
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 160 g cukru trzcinowego demerara
  • 1 jajko
  • 170 ml mleczka ryżowego
  • 100 g oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki przyprawy `karmel z wanilią` z młynka
  • 250 g jabłek pokrojonych w drobną kostkę
  • starta skórka z połowy pomarańczy

 

  • PRZYBRANIE - 300 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1/2 opakowania galaretki w proszku - smak pomarańczowy
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego
  • ew. 2 łyżki cukru pudru
  • starta skórka z jednej pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Mufiny orzechowo jabłkowe ze śmietanką
pomarańcze dokładnie wyszorowałam i sparzyłam, otarłam skórkę na tarce o najmniejszych oczkach. Mąkę przesiałam razem z solą i proszkiem do pieczenia, wymieszałam z cukrem, przyprawą z młynka, skórką z połowy pomarańczy i orzechami. Jabłka obrałam i pokroiłam w kosteczkę. W drugiej misce roztrzepałam jajko dolewając olej i mleczko ryżowe (możecie je zastąpić zwykłym mlekiem, ja po prostu miałam otwarty karton). Do składników suchych najpierw wsypałam jabłka, przemieszałam a następnie wlałam składniki mokre i zamieszałam łyżką tylko tyle żeby wszystko się jako tako połączyło.



Masę nałożyłam do wgłębień formy na muffiny - ja mam taką z nieprzywierającą powłoką więc nie wykładałam jej papilotkami, ale jak najbardziej możecie ich użyć. Wypełnioną formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam 35 minut, grzanie góra/dół i termoobieg.



Gdy muffinki zupełnie ostygły naszykowałam krem. Galaretkę rozpuściłam w 1/2 szkl. gorącej wody, odstawiłam do wystudzenia. Bardzo zimną śmietankę ubiłam na sztywno - można dodać 2 łyżki cukru, ale to już zależy od Waszego smaku - i cały czas ubijając wlewałam pomału ostudzoną galaretkę i likier - jeszcze chwilę ubijałam razem i odstawiłam na kilka minut do lodówki żeby krem zaczął tężeć. Nałożyłam krem na babeczki przy pomocy rękawa cukierniczego i posypałam drobno startą skórką.
Mufiny orzechowo jabłkowe ze śmietanką
w jednej misce roztrzepałam jajko z olejem i mleczkiem
Mufiny orzechowo jabłkowe ze śmietanką
w drugiej wymieszałam składniki sypkie - mąkę najpierw przesiałam
Mufiny orzechowo jabłkowe ze śmietanką
następnie te płynne włałam do sypkich do których wcześniej dodałam jeszcze pokrojone jabłka
Mufiny orzechowo jabłkowe ze śmietanką
masę nałozyłam do przygotowanej formy na muffinki i upiekłam