szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na muffinki

Mufiny z serem i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

To są najlepsze jak do tej pory mufinkowe babki jakie upiekłam.

Mufiny z serem i migdałami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mufiny z serem i migdałami

 

  • 300 g mąki tortowej
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 50 ml oleju
  • 2 jajka
  • 140 g cukru
  • 4 kopiaste łyżki sera białego z pudełka
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g migdałów
  • aromat marcepanowy

Sposób przygotowania:

Mufiny z serem i migdałami
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej jogurt, olej, jajka, 120 g cukru, cukier wanilinowy, kilka kropli aromatu i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy ciasto łyżką, aż do złączenia wszytskich składników. Ser biały (taki gotowy do ciast) mieszamy z 20 g cukru. Migdałów zostawiamy tyle ile będzie babeczek, a resztę drobno siekamy i dodajemy do sera i mieszamy. Do przygotowanym papilotek nakładamy łyżką ciasto. Wykładamy połowe ciasta, dosłownie tyle żeby przykryło dno foremki. Na to nakładamy łyżką po kleksie masy serowej z migdałami i przykrywamy drugą połową ciasta. Nic się nie stanie, jeśli nie uda nam się idealnie przykryć całęgo sera. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 minut w temperaturze ok 180 stopni. Babeczki są gotowe, gdy są zarumienione z wierzchu. Po upieczeniu do każdej babeczki wbijamy 1 migdała. Migdały można również włożyć przed pieczeniem, ale często się zapadają w ciasto.
Mufiny z serem i migdałami
Składniki podstawowe to mąka, cukier, jajka, ser biały i migdały
Mufiny z serem i migdałami
Ser biały dokładnie mieszamy z cukrem i pokrojonymi migdałami.
Mufiny z serem i migdałami
Nakładamy warstwami najpierw ciasto, potem kleks sera i ponownie ciasto.
Mufiny z serem i migdałami
W związku z tym że piekłam w samych papilotkach porozchodziły się na boki.