dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Muffinki bardzo czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Moje pierwsze muffinki i oczywiście nie ostatnie :) Klasyczne, czekoladowe, ale jedne z najlepszych jakie zrobiłam.

Muffinki bardzo czekoladowe

Składniki:

Muffinki bardzo czekoladowe

 

  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Muffinki bardzo czekoladowe
Obie czekolady drobno siekamy (można użyć tylko mlecznej lub gorzkiej). Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Jajka miksujemy z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, roztopione masło i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy (masa będzie dość gęsta). Foremki do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy masę do 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Smacznego :)