bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Muffinki chlebowe z prażoną cebulką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bułeczki zrobione przez córke z blogu Sumptous Spoonful

Muffinki chlebowe z prażoną cebulką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki chlebowe z prażoną cebulką

 

  • 1 i 1/4 szkl. wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suchy czyli jedna saszetka (7g)
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 szkl mąki chlebowej
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki posiekanej zielonej cebulki
  • 3 łyżki prażonej cebulki
  • oregano, bazylia, czerwona papryka
  • dodatkowo 1 szklanka mąki pszennej do wyrabiania

Sposób przygotowania:

Muffinki chlebowe z prażoną cebulką
Umieścić wszystkie na składniki na bułeczki w mikserze. Wymieszać za pomocą haka az się połączą. ciasto jest lekko kleiste. Przykryć i zostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto będzie gotowe przełożyć na posypana mąką stolnice, wyrobić dodając stopniowo szklankę maki, aż ciasto nie będzie kleić sie do rąk.Porcje ciasta odrywać i formować małe kulki. Blaszkę do muffinek wysmarować oliwą i wkładać po 3 kulki otworów na babeczki. Posypać ulubionymi ziołami, odłożyć na 45 min w cieple miejsce do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec 25-30 min.
Muffinki chlebowe z prażoną cebulką
Wyrabianie ciasta i formowanie kulek na bułeczki
Muffinki chlebowe z prażoną cebulką
Bułeczki zrobione z kuleczek przed wyrośnięciem
Muffinki chlebowe z prażoną cebulką
wyrośnięte bułęczki przed pieczeniem w piekarniku
Muffinki chlebowe z prażoną cebulką
Chlebowe muffinki z cebulką po przekrojeniu