Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 362]

Tradycyjne pączki z marmoladą różaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis ten pochodzi ze starej kuchni polskiej mojej mamy. Usmażone według tego przepisu pączki zawsze wychodzą i przypominają mi smak dzieciństwa.

Tradycyjne pączki z marmoladą różaną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tradycyjne pączki z marmoladą różaną

na ciasto:

dodatkowo:

  • twarda marmolada o smaku róży
  • ok. 1 i 1/2 kg smalcu zmieszanego z olejem w proporcji pół na pół
  • gotowy lukier
  • ewentualnie cukrowa posypka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tradycyjne pączki z marmoladą różaną

Przygotowanie ciasta:

Tradycyjne pączki z marmoladą różaną
Do ciasta dodajemy powoli olej i wyrabiamy ciasto ,aż wchłonie całkowicie tłuszcz

Najpierw sporządzamy rozczyn: drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, dodajemy ok. 20 dag mąki i tyle ciepłego mleka aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy sporządzony rozczyn ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.

Ucieramy 1 jajko z żółtkami i cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę,cukier waniliowy,skórkę otartą z cytryny, wyrośnięty rozczyn, resztę ciepłego mleka,szczyptę soli, spirytus i wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie ,lśniące i będzie odchodziło od ręki a na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Wtedy do ciasta powoli wlewamy olej i wyrabiamy ciasto do momentu,aż wchłonie cały tłuszcz.

Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 min. do ponownego wyrośnięcia.

Formowanie pączków:

Tradycyjne pączki z marmoladą różaną
Zlepione i uformowane pączki układamy w odstępach na podsypanej mąką deseczce

Wyrośnięte ciasto nabierać palcami zanurzonymi w stopionym tłuszczu tak żeby było po ok. 4 dag ciasta. Kształtować w reku małe krążki z ciasta, a na środek nakładać po ok. 1/2 łyżeczce marmolady. Zlepiać dokładnie ciasto,formować równe kule, kłaść zlepieniem na spód na podsypanej mąką deseczce w sporych odstępach. Przykryć ściereczką.

Smażenie pączków:

Tradycyjne pączki z marmoladą różaną
Pączki smażymy w rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor

W szerokim rondlu podgrzewamy tłuszcz. Gdy jest odpowiednio nagrzany wkładamy partiami podrośnięte pączki górną stroną w dół. Przykryć pączki pokrywką i smażyć do zrumienienia spodu. Następnie odkryć naczynie i za pomocą widelca odwrócić i dosmażyć pączki z drugiej strony już bez przykrycia. Usmażone pączki wyciągamy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. Pozostawiamy do przestygnięcia.

Etap końcowy:

Tradycyjne pączki z marmoladą różaną
Wystudzone pączki lukrujemy przygotowanym lukrem według uznania

Przestudzone pączki lukrujemy lukrem przygotowanym według przepisu na opakowaniu i ewentualnie posypujemy cukrową posypką.