goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Muffinki kakowo-waniliowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

To niezawodne ciasto na muffinki. Można do nich dodać swoje ulubione świeże bądź mrożone owoce. Świetnym dodatkiem jest także czekolada!

Muffinki kakowo-waniliowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki kakowo-waniliowe

 

  • mąka 30 dag
  • margaryna 15 dag
  • proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczka
  • cukier 11 dag
  • jaja 2 sztuki
  • mleko 200 ml
  • sól szczypta
  • kakao 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie

 

  • do posypania:
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Muffinki kakowo-waniliowe
W jednej misce mieszamy składniki suche: mąka, proszek do pieczenia. Jajka mieszamy z mlekiem. Margarynę rozpuszczamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Łączymy ze sobą wszystkie składniki - suche i mokre. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części wsypujemy kakao i mieszamy. Foremki na muffinki napełniamy do połowy ciastem jasnym, na wierzch dajemy ciasto ciemne. Muffinki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce, wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Muffinki kakowo-waniliowe
W jednej misce mieszamy składniki suche: mąka, proszek do pieczenia
Muffinki kakowo-waniliowe
Jajka mieszamy z mlekiem. Margarynę rozpuszczamy z cukrem i cukrem wanilinowym.
Muffinki kakowo-waniliowe
Do jednej części wsypujemy kakao i mieszamy
Muffinki kakowo-waniliowe
Foremki na muffinki napełniamy do połowy ciastem jasnym, na wierzch dajemy ciasto ciemne